Alueasiamies osallistui tilaisuuteen, jossa pohdittiin jazzin asemaa Helsingissä

jazzista koulutuslupaukseen

”Oppilaitoksen tehtävä on olla opiskelijalle enemmän hyödyksi kuin haitaksi. Opiskelussa rakennetaan kivijalkaa tulevaisuudelle ja opiskelijan on syytä jo kouluun tullessaan pohtia, mitä haluaa koulutuksen jälkeen. Koulu antaa työkalut mutta ei lupaa tähdeksi tulemista. Opiskelijalta vaaditaan kurinalaisuutta, luovuutta, paloa, asennetta ja tahtoa. Koulutuksen saanut ei välttämättä työllisty omalle alalleen: kuukausipalkkaisia töitä on tarjolla vain harvoille ja tienisti on hankittava murusina maailmalta. Työllistyä voi kansainvälisen pörssiyhtiön johtajaksi tai jopa oppilaitoksen rehtoriksi! tulevaisuudessa sinun on pystyttävä tekemään itsesi kiinnostavaksi, osattava verkostoitua, sinulla on oltava sivistystä, on pystyttävä markkinoimaan, roudaamaan, selviämään keikkapaikkojen olosuhteissa, hakemaan apurahoja. Näillä eväillä menestyt.”

Sain osallistua tilaisuuteen, jossa pohdittiin jazzin asemaa Helsingissä. Näkemyksiä kuultiin alan oppilaitosten rehtoreilta, tuottajilta, soittajilta, politiikoilta, kulttuurin virkamiehiltä, vapaan taidekentän edustajilta. Jazz voi hyvin Helsingissä, jazzista ollaan kiinnostuneita ja konsertit myyvät hyvin. Maan parhaat nuoret pyrkivät opintoihin ja heistä vain muutama prosentti otetaan sisään. Ihme olisi, jos oppilaitos onnistuisi pilaamaan opiskelijoiden taidot, sillä he ovat huippuja jo sisään tullessaan ja heitä kouluttavat maan parhaat opettajat.

Täytyykö muusikon pystyä tähän kaikkeen? Täytyy ja valitettavasti täytyy. Unelma olisi, jos muusikko saisi keskittyä hiomaan osaamistaan edelleen ja olisi varaa palkata tuottajat, managerit ja hallinto ulkopuolelta. Tämä on useimmille vain kaukainen haave. Jos itsensä työllistävä muusikko mokaa keikan, ei seuraavaa ole tarjolla. Timmissä kunnossa on oltava jatkuvasti.

Niukkenevan rahoituksen myötä oppilaitosten on uudistuttava, keksittävä pyörä uudelleen, pidettävä opinahjo kansainvälisestikin kiinnostavana, auettava ulospäin, verkostoiduttava, saatava kotimaisia ja ulkomaalaisia esikuvia kaikkien ulottuville.

Rakkaus jazziin, vankkumaton palo saada pääkaupunkiseudulle pysyvä jalansija jazzmusiikille, ajaa asiantuntijoita saman pöydän ääreen. Tähän osallistuvat kaikki, jotka uskovat jazziin: opiskelijat, opettajat, vapaa taidekenttä, jazzin ystävät, asiantuntijat, säätiöt ja osaltaan poliitikot.

Kun olet varma asiastasi, uskallat, etsit ja löydät. Voit menestyä. Tinkimättömyys, yhteistyö ja ilo: niistä näytti rakentuvan hyvän oppilaitoksenkin tarina!

Pääkaupunkiseudulla on mahdollisuus nauttia jazzrakkauden roihusta mm. Helsingissä Koko-jazzklubilla, UMO-orkesterin tahdissa, Espoon Big-Bandin soinnuissa, April jazz-festareilla, Vantaan TIKKUJAMEILLA. We love jazz!

Alueasiamies

Jaana Alaja