KOPE -koulutuksessa viihdytään

Tällä kertaa KOPE –koulutus järjestettiin Tallinnassa. Mukana oli 40 OAJ Pääkaupunkiseudun jäsentä lastentarhanopettajista ammatillisiin. Laivamatkalla kukin sai touhuta mitä itse halusi. Kokoonnuimme Tallinnan satamassa meille varatun bussin luona, josta suunnistimme Meriton Grand Conference Spa Hotelliin. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Heti saavuttuamme hotellille riensimme koulutustilaamme kuuntelemaan ensin OAJ:n edustajan Johanna Ylisen luentoa ajankohtaisista edunvalvonta asioista. Johanna Ylinen kertoi mm. sopimuskorotuksista sekä kunnista, joissa tällä hetkellä on käynnissä lomautuksia sekä tulossa YT -neuvotteluita. Ajankohtaisiin edunvalvonta asioihin kuuluivat tietenkin myös hylätty eläkeratkaisu, vuorotteluvapaalain muutokset sekä oppilas- ja opiskelijahuoltolaki, jotka vaikuttavat meihin kaikkiin. OLYMPUS DIGITAL CAMERAPuhuttiin vielä vakuutusyhtiön muutoksesta IFistä Turvaan. Vakuutusyhtiömme vaihtuu vuodenvaihteessa ja tämän vuoksi täytyy muistaa ottaa nro 40 opettajalehden välistä uusi jäsenkortti talteen. Vanha kortti pitää säilyttää joulukuun loppuun asti, koska vakuutusyhtiö vaihtuu 1.1.2015. Luennon lopuksi muistutettiin vielä Educasta, tulevaisuuskoneesta sekä puheenjohtajan uudesta chatista, jossa jäsenet pääsevät  kerran kuussa puhumaan suoraan puheenjohtajalle tunnin ajan. Meille annettiin myös “kaavake”, jossa kuvaillaan mihin otetaan yhteyttä missäkin ongelmatilanteessa Apua ongelmatilanteissa 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toisen koulutusosion meille piti Eestiläinen Rein Vedelmann aiheesta: ” Voiko kulttuuria opettaa ja jos voi niin miten?”Aluksi Rein puhui aika yleisellä tasolla kulttuurista.Hän puhui siitä, että sosiaaliset verkostot vaikuttavat kulttuurin oppimiseen kuten myös elämänkokemuskin kulttuurin välittämiseen.. Kouluissa kulttuuria opetetaan eri muodoissa: kirjallisuutta, musiikkia sekä kehonkulttuuria. Nämä ovat ns. luovaa kulttuuria. Loppua kohden Rein sai osallistujatkin innostumaan aiheesta ja oikeasti ymmärtämään miten me voimme kulttuuria lapsille välittää opettajina. Kulttuuriahan opetetaan jokaisessa tilanteessa, sitä ei opeteta vain musiikkituokion, teatterikäynnin tai taidekasvatuksen ohella vaan kulttuuriin sisältyy myös tapakulttuuri. Kulttuuri pitää vain ottaa huomioon ja suunnitella sen mukaan ottaminen OPS:aan ja sitä kautta jokaiseen tilanteeseen.

Koulutusosion lopuksi OAJ Pääkaupunkiseudun KLL:n yhteyshenkilö Antti Piiroinen kertoi KLL:n toiminnasta, illan OLYMPUS DIGITAL CAMERAaikataulusta sekä seuraavan päivän ohjelmasta. Osallistujia muistutettiin myös Aktiivinen jäsen -kamppanjasta tiedottaja Susanna Attilan toimesta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKoulutusosion päätyttyä osallistujat pääsivät rentoutumaan kylpylän palvelujen pariin. Tämän jälkeen oli vuorossa illallinen hotellin ravintolassa venälisellä menuulla. Tunnelma ja keskustelu oli hyvin antoisaa eri opettajaryhmien välillä. Taas tuli ilmi, että ongelmat kaikilla koulutusasteilla ovat aika lailla samanlaiset.