Mielenilmauksen tunnelmaa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OAJ:n materiaalinjakopisteellä kävi kuhina ja ilmapallot sekä kyltit hävisivät nopeasti osallistujien käsiin. Matkalla Rautatientorille juna-aseman katoksen alla oli sadetta pitämässä Nokialaisia lastentarhanopettajia ja lastenhoitajia, jotka olivat koristaneet sadevaatteensa karhun murinalla ja tassuilla. Vihainen murina oli kohdistettu kolmeen ässään.

 

 

Rautatientorille kävellessä menimme junien ohi OLYMPUS DIGITAL CAMERA hiljaisuus oli huomattava,mikä nosti jännittynyttä tunnelmaa. Rakennuksen sisälle päästyämme alkoi valtava kuhina ja äänen määrä nousi huomattavasti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Torille oli kokoontunut vähintään 30 000 ihmistä yhteisen asian vuoksi. Tunnelma oli osallistujien kesken aivan mieletön. Ei haitannut sade, tuuli eikä salamointi vaan fiilis oli korkealla. Tunnelmaa paransi tämä yhteen hiileen puhaltamisen tunne, kun kaikki järjestöt olivat samalla asialla, vastustamassa kolmen ässän leikkauksia. Eräs osallistuja kommentoi, että ”työpaikoilla tuntuu että asioiden kanssa ollaan yksin, mutta tänään ollaan yhdessä saman asian takana”.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERASanoma oli kaikilla opposiotiopuolueilla sama: pakkosaneluun emme suostu! Suomessa on pitkään ollut sopimisen kulttuuri.  Sture Fjäder ilmaisi saman asian omin sanoin: “Sopimisesta työntekijän ja työnantajan välillä emme luovu!” Hän kertoi myös, että Akava on tulossa ulos paremmalla ratkaisulla. Paavo Arhinmäen mielestä: ” Suurin ongelma on työpaikkojen ja investointien puute. Näille asioille pitäisi tehdä jotain eikä leikata pienipalkkaisilta työntekijöiltä, jotka ovat ansainneet palkkansa, lomansa ja oikeutensa sairastaa”. Antti Rinteen kysymys halitukselle oli: ” Pelottaako OLYMPUS DIGITAL CAMERApieni sade ja ukkonen?” Ville Niinistö oli onnellinen, että paikalla oli niin paljon väkeä ja totesi, että “Suomi rakennetaan yhdessä eikä sanelemalla”. Sari Essayahin sanoma oli: ” Nujerretaan yhdessä lama, ei ihmisiä”.

Hallituspuolueiden tullessa vastaamaan opposition esittämiin kysymyksiin buuaus oli paikoin niin kovaa, että vastauksia oli vaikea kuulla. Arto Satonen ja Sampo Terho nostattivat puheillaan ja kommenteillaan “Eteläranta pakotti hallituksen näihin toimenpteisiin” ja “Hallitus on kaikkien suomalaisten puolue” vastalauseiden huudot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OAJ oli hyvin näkyvillä tapahtumassa.