OAJ on the ROAD Vantaalla

OAJ on the Road käynnistyi Vantaalla järjestömme puheenjohtaja Olli Luukkaisen  vierailulla Vantaan kaupungin talolla kaupunginjohtaja Kari Nenosen tapaamisella.Tapaamisessa olivat mukana myös OAJ:n  ensimmäinen varapuheenjohtaja, vantaalainen työsuojeluvaltuutettu Kari Kinnunen sekä Vantaan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Mölsä.

Tämän jälkeen siirryimme seuraavaan tapaamispaikkaan, Latupuiston päiväkotiin. Siellä Olli Lukkaiselle esiteltiin päiväkotia,lapset hieman ihmettelivät miksi niin iso joukko aikuisia kulki ympäri taloa. Meille kerrottiin heidän päiväkotinsa ryhmärakenteista, pienryhmätoiminnastaan sekä heidän monikulttuurisesta lapsiaineksestaan, mitä vaatimuksia se on tuonut tullessaan.  Kielelliset vaikeudet tuovat tullessaan haasteita, kuten kommunikaatio vaikeuksia, mutta toisaalta se on rikastuttanut niin toimintaa kuin erilaisuuden hyväksyntää.

Latupuiston päiväkodista siirryttiin suoraan Jumbon kauppakeskuksen toisen kerrokseen, jossa pidettiin OAJ on the Roadìn Vantaan toritapahtuma. Siellä puhui Olli Luukkaisen lisäksi vantaalaisia päättäjiä mm. opetuslautakunnan puheenjohtaja Paula Lehmuskallio ja kansanedustaja Antti Lindtman. Paikalla kävi haastateltavana myös apulaiskaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggroth, unohtamatta vuoden luokanopettajaa Kaj-Ari Lundelia. Tilaisuutta juonsivat Kari Kinnunen, Jukka Mölsä ja työsuojeluvaltuutettumme Marja-Leena Jämsen. He haastattelivat myös ohikulkijoita, niin eläkeläisiä, lukiolaisia kuin alakoululaisiakin. Kysymykset ohikulkijoille koskivat pääsääntöisesti omia koulukokemuksia sekä millainen on hyvä opettaja. Paula Lehmuskallio kertoi Vantaan suunnitelluista koulusäästöistä ja Lehto-Häggroth puolestaan Vantaan opetusalan vahvuuksista, kuten pienistä ryhmäkoista. Lindtman joutui vastailemaan Kinnusen kiperiin kysymyksiin oppilaiden oikeuksista turvalliseen työympäristöön. Paikalla oli tietenkin myös aktiivisia lastentarhanopettajiamme kertomassa lastentarhanopettajuudesta, sekä mitä työ siellä päiväkodissa oikeasti pitää sisällään.

 

Toritapahtumassa jaettiin ohikulkijoille OAJ:n 40-vuotissyntymäpäivä kahvipakatteja sekä kantaaottavia pinssejä. Monet ohikulkijat jäivät keskustelemaan opettajuudesta. Monet vertasivat millaista koulussa oli ennen ja mitä se nyt on. Monet myös kiittelivät meitä siitä, että teemme tärkeää työtä. He olivat meidän kanssamme samaa mieltä siitä, ettei lapsista ja nuorista saa säästää. Heissä on kuitenkin meidän tulevaisuutemme.

 

Iltatilaisuuteen osallistui paljon pääkaupnkiseudun sekä uudenmaan opettajia niin varhaiskasvatuksesta ammatillisiin opettajiin. Tilaisuuden avasi Paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Mölsä. Opettajille puhuivat järjestömme puheenjohtaja Olli Luukkainen sekä tulevaisuustutkija Kaisa Kautto-Koivula. Kautto-Koivula kuvaili värikkäästi uusia tarpeita, joita ihmiset tulevaisuudessa työelämässä ja elämässään tarvitsevat. Tärkeää tämä on nimenomaan meille, jotka toimimme opetustehtävissä. Kukapa nämä taidot nuorille välittäisi/innostaisi heitä vahvistamaan näitä ominaisuuksia itsessään, ellemme juuri me opettajat, lastentarhoista yliopistoon.