Valtuustossa käytetty puheenvuoro

Palkkausjärjestelmien pitkäjänteinen kehittäminen edellyttää rohkeutta tuoda mukaan uusia elementtejä. Viime vuosina painopisteenä on ollut tehtävän vaativuuden ja henkilökohtaisen työsuorituksen arviointi. Paikallisia palkkausepäkohtia on osin korjattu, ja legendaarinen jako I- ja II-kalleusluokkiin on vähitellen poistumassa.

Saamaan aikaan asumiskustannukset etenkin pääkaupunkiseudulla ovat nousseet ja asumismenojen osuus käytettävissä olevista tuloista jatkaa kasvuaan. Oaj Pääkaupunkiseutu on huolissaan siitä, että ero muun Suomen ja pääkaupunkiseudun välillä on kasvamassa kestämättömäksi. Taloussanomien 25.10.2013 ilmestyneen selvityksen mukaan asuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla vuodessa 2,9 prosenttia. Tällä hetkellä asuntolainanlyhennys ja korko nousevat pääkaupunkiseudulla helposti yli tuhanteen euroon kuukaudessa, kun muualla Suomessa keskiarvo on noin 500 euroa. Myös vuokralla asuvien perheiden asumismenot ovat kasvaneet. Pääkaupunkiseudulla kaksion vuokra on keskimäärin 800 ja kolmion noin 1 200 euroa.

Mielestämme olisi aika ryhtyä ennakkoluulottomasti kehittämään opettajien palkkausta siten, että paikalliset olosuhteet, kuten asumisen kalleus, otetaan huomioon. Ilman minkäänlaista ostovoimaa tasaavaa elementtiä olemme tilanteessa, jossa opettajan euro pääkaupunkiseudulla on vain 80 senttiä, jos sitäkään.